technisch onderwijs


technisch onderwijs 1.0

het gestructureerd aanleren aan leerplichtigen of studerenden van kennis, vaardigheden en attitudes die verband houden met techniek; schoolonderricht over techniek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Technisch onderwijs…

is onderwijs; is een handeling

  • [Onstoffelijke inhoud] heeft betrekking op techniek

    Algemene voorbeelden


    De leerlingen kregen noodgedwongen les in de resterende drie lokalen, de bibliotheek en de docentenkamer. Er is nu weliswaar weer meer ruimte beschikbaar maar het gebrek aan stroom bemoeilijkt het technisch onderwijs. Ik krijg onder meer electronica en electriciteitsleer, zegt Denis. Nogal lastig als er geen stroom is.

    NRC,

    technisch onderwijs 2.0

    ((vooral) in België)

    deel van het onderwijsstelsel binnen het secundair onderwijs dat voorziet in onderricht in technische studierichtingen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Technisch onderwijs…

    is een deel van een onderwijsstelsel

    • [Deel] is een studierichting binnen het secundair onderwijs in Vlaanderen die na de eerste graad (de eerste twee leerjaren) van het voortgezet onderwijs wordt ingericht
    • [Functie] dient om voor te bereiden op het beroepsleven of op hoger onderwijs
    • [Duur] heeft een studieduur van vier jaar
    • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor leerlingen in de leeftijd van 14 tot 18 jaar
    • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit algemene en technisch-theoretische vakken, aangevuld met praktijklessen
    • [Onderscheid of tegenstelling] wordt binnen het secundair onderwijs onderscheiden van het algemeen secundair onderwijs (ASO) met een brede theoretische vorming die voorbereidt op hoger onderwijs, van het kunstsecundair onderwijs (KSO) met aandacht voor algemene vorming, naast actieve kunstbeoefening (ballet, muziek, audiovisuele vorming enz.) en van beroepssecundair onderwijs (BSO) voor praktisch gericht onderwijs voor een beroep (juwelier, zeevisser enz.)
    • [Voorbeeld of specimen] heeft concreet bv. de volgende studierichtingen: biotechniek, mechanica, sociale en technische wetenschappen

    Algemene voorbeelden


    Van de nieuwe afgestudeerden in het hoger onderwijs in België heeft amper 17,5% een diploma in wetenschappen, wiskunde, ICT of ingenieur op zak. Ook in het secundair onderwijs blijft het technisch en beroepsonderwijs weinig aantrekkelijk.

    https://engineeringnet.be/nl/nieuws/item/18417/hervormingen-in-vlaanderen-nodig-om-stem-strategie-uit-te-rollen,

    De discussienota van de minister over de inhoudelijke hervorming van het secundair onderwijs [...] pleit voor een vermindering van het aantal studierichtingen in het technisch en beroepsonderwijs, en ook in het algemeen vormend onderwijs.

    De Standaard,

    Over de kansen van de jongeren op de arbeidsmarkt valt te signaleren dat sinds 1983 de hoogste jaren van het beroepsonderwijs zijn uitgebouwd, en dat het bedrijfsleven de afgestudeerden ervan graag opneemt. Die vinden nu even makkelijk werk als de afgestudeerden van het technisch onderwijs. Over de kansen van de jongeren op de arbeidsmarkt valt te signaleren dat sinds 1983 de hoogste jaren van het beroepsonderwijs zijn uitgebouwd, en dat het bedrijfsleven de afgestudeerden ervan graag opneemt.

    De Standaard,

    technisch onderwijs 3.0

    opleiding in een technische studierichting; soms ook als collectief begrip in toepassing op enige verzameling van dergelijke opleidingen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Technisch onderwijs…

    is een opleiding

    • [Deel] bestaat uit een combinatie van algemene en technisch-theoretische vakken, die aangevuld met praktijklessen samen een erkend leerplan vormen
    • [Plaats] wordt gevolgd aan een onderwijsinstelling voor technisch onderricht

      Algemene voorbeelden


      Bevreemd en benard aanvaardde ik een ambachtsschoolopleiding, een springplank voor verder technisch onderwijs.

      De opdracht, F.B. Hotz,

      We moeten meer jongeren aanzetten om technisch onderwijs te volgen en te kiezen voor STEM-richtingen.

      https://www.voka.be/nieuws/sterk-onderwijs-nodig-om-zweedse-ambitie-waar-te-maken,

      Dit traditionele verschil in studiekeuze is sinds het begin van de jaren zeventig iets verminderd; op het middelbare niveau kiezen er nu meer meisjes voor technisch onderwijs en meer jongens voor diensten- en gezondheidszorgonderwijs.

      http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah162/nl/Samenvatting.htm,

      Helaas slagen we er met al onze inspanningen niet in de toestroom naar de zeevaartscholen te vergroten. De demografische ontwikkeling en de geringere belangstelling van de jeugd voor het technische onderwijs vormen hiervoor generieke belemmeringen. Daarnaast zijn er de specifieke belemmeringen in het zeevaartonderwijs, zoals de horizontale structuur, het gebrek aan samenwerking en het niet van de grond komen van gezamenlijke onderwijsprogramma's die een profilering van deze prachtige beroepsopleiding in de weg staan.

      http://www.kvnr.nl/download/jaarverslag2000.pdf,

      Daar reikten de overheid, de onderwijsverstrekkers en de sociale partners elkaar de hand om in gemeenschappelijk overleg, een optimaal technisch onderwijs voor de toekomst uit te bouwen.

      http://www.acv-csc.be/newacv/nl/actueel/dossiers/2001/stagediving/

      Met de Mammoetwet is de oude Ambachtsschool om zeep geholpen. Vroeger moest je op die school eerst drie weken leren vijlen, de praktijk in je handen voelen. Het algemeen vormend maken van zelfs ons technisch onderwijs is rampzalig.

      NRC,